Wanneer smelt een ijsklontje het snelste?

Background vector created by macrovector - www.freepik.com

nl flag
en flag
fr flag
de flag
Polly Translate

Romar L.: Ik en een vriend hebben al een jaar lang een discussie, namelijk:
Stel, je hebt een zwembad van precies 20 graden en het is buiten ook precies 20 graden (of in een afgesloten ruimte zonder zonlicht) en in beide ruimtes (het en de lucht) leg je evengrote ijsklontjes. In welke situatie of ruimte is het ijsklontje dan eerder gesmolten?

Als we aannemen dat het en de lucht exact het zelfde zijn in een stilstaande omgeving en zonder verdere invloeden, dan zal de ijsklont (smeltend ijs = 0C) eerder smelten in water. Dit komt omdat water beter is in het overbrengen van temperatuur dan lucht. In dit geval warmte naar het ijsklontje, ook wanneer het stilstaat. Lucht welke stilstaat daarintegen isoleerd erg goed. Denk maar aan dubbel glas bijvoorbeeld.

Technisch: De warmte-geleidings-coëfficiënt (λ-waarde) (W/(m.K)) van lucht is 0,024-0,026 (droog), die van is 0.6. Hoe lager deze waarde is, hoe beter het isoleert.
Op http://www.joostdevree.nl/shtmls/warmtegeleidingscoefficient.shtml kan je nog meer hierover lezen.