19 april 2024

Background vector created by macrovector - www.freepik.com

Romar L.: Ik en een vriend hebben al een jaar lang een discussie, namelijk:
Stel, je hebt een zwembad van precies 20 graden en het is buiten ook precies 20 graden (of in een afgesloten ruimte zonder zonlicht) en in beide ruimtes (het water en de lucht) leg je evengrote ijsklontjes. In welke situatie of ruimte is het ijsklontje dan eerder gesmolten?

Als we aannemen dat het water en de lucht exact het zelfde zijn in een stilstaande omgeving en zonder verdere invloeden, dan zal de ijsklont (smeltend ijs = 0C) eerder smelten in water.

Dit komt omdat water beter is in het overbrengen van temperatuur dan lucht. In dit geval warmte naar het ijsklontje, ook wanneer het stilstaat. Lucht welke stilstaat daarintegen isoleerd erg goed. Denk maar aan dubbel glas bijvoorbeeld.

Technisch: De warmte-geleidings-coëfficiënt (λ-waarde) (W/(m.K)) van lucht is 0,024-0,026 (droog), die van water is 0.6. Hoe lager deze waarde is, hoe beter het materiaal isoleert.
Op http://www.joostdevree.nl/shtmls/warmtegeleidingscoefficient.shtml kan je nog meer hierover lezen.

We zij hier natuurlijk wel blij een jarenlange discussie te kunnen helpen oplossen.

Een ander interest detail over smeltend ijs op grote schaal is dat het niet alleen invloed heeft op de poolgebieden, maar ook op de rest van de wereld. Door de stijgende temperaturen smelt het ijs sneller, wat leidt tot zeespiegelstijging en veranderingen in het klimaat. Dit heeft grote gevolgen voor mens en natuur. Maar ook jullie kleine blokje uiteindelijk.

Een van de belangrijkste oorzaken van het smelten van ijs is de stijgende temperatuur van de aarde. Door de uitstoot van broeikasgassen, zoals CO2 en CH4, wordt het broeikaseffect versterkt en stijgt de temperatuur van de aarde. Dit leidt tot het smelten van ijs, wat op zijn beurt weer zorgt voor een verdere stijging