29 maart 2024

Kubus van Zeewater op 10Km diepte – gecorrigeerd

Fred vroeg ons : ” Stel dat men 1 kubus met een zijde van 10 cm , dus met een inhoud van 1 liter, zou neerlaten in de oceaan tot op 10.000 meterdiepte, hem daar vulen met water en gesloten terug boven halen. Hoe zwaar zou die ene liter water dan wegen? “

Het zeewater is 1,024Kg/liter en niet Wel samendrukbaar, dat wil dus ook betekenen dat water niet zal uitzetten wanneer het van 10Km diepte weer omhoog gehaald wordt. Het past dus nog steeds netjes net niet in je kubus en zal dezelfde liter zijn met hetzelfde gewicht. Zaken waar holtes met lucht e.d. in zitten moeten beter oppassen; deze zullen zeker met de druk te maken krijgen, wel 1000 bar op die diepte!

Voor water neemt de dichtheid toe met 0,046 kg/m3 per bar, oftewel met ongeveer een half procent per 100 bar.  Op 10km is de druk dus 1000 bar, en het volume door samendrukking op zo’n gigantische druk ook 5% minder dan aan de oppervlakte. Maw de kubus gevuld op die diepte zal aan de oppervlakte 5% meer zijn en dat wordt dus een bolle kubus!

Dank aan een oplettende lezer die ons kort door de bocht antwoord corrigeerde :). Voor huis tuin en keuken gebruik mogen we on onsamendrukbaarheid hanteren, maar in de grootsheid van alles ons natuurlijk wel aan de natuurwetenschappelijke feiten houden!


Een hele tijd geleden in 2003 schreven we er al over: