Summer photo created by bedneyimages - www.freepik.com

nl flag
en flag
fr flag
de flag
Polly Translate

In maart 2020, werd een ongebruikelijk groot gat in de Ozonlaag gespot, boven de Noordpool.. Maar wat is dat, Een gat in de ozonlaag?

Het gat in de ozonlaag ontstaat door schadelijke cfk-stoffen, die vroeger in koelkasten en in spuitbussen werden gebruikt, wat dan ozon (O3), afbreekt.

Education vector created by brgfx – www.freepik.com

Dat gat in de ozonlaag zorgt ervoor, dat er meer straling van de de raakt, waardoor je, (als je daar bent), sneller verbrand. Ozon is een gas in de dampkring. Het beschermt de aarde, en dus mensen, tegen schadelijke straling van de zon. De stof wordt gevormd rond de evenaar, op tien tot vijftig kilometer hoogte. Van daaruit verspreidt het zich over de rest van de wereld, elk jaar word dit stof afgebroken bij de polen, rond het eind van de winter.  Als de hoeveelheid ozon onder een bepaald niveau komt, wordt dat een gat genoemd, maar dit is geen echt gat, als dat wel zo was. zouden we veel meer problemen hebben, maar de verdunning moet niet te erg worden, want dit versnelt het smelten van de ijskappen.

Bronnen:
https://nl.wikipedia.org/wiki/Gat_in_de_ozonlaag
https://www.metronieuws.nl/in-het-nieuws/2020/05/nog-nooit-was-gat-in-ozonlaag-zo-groot/