Background photo created by freepik - www.freepik.com

nl flag
en flag
fr flag
de flag
Polly Translate
vraag van Gerard: Kan het zijn dat je rookgassen inademt en daardoor longontsteking kunt krijgen ?

We zijn, natuurlijk geen medisch specialisten maar, het is al om bekend dat rookgassen inademen niet good voor je is, als je gewoon aanwezig ben bij een barbecue adem je (hopelijk) nauwelijks iets in van die rook. Toch is het niet geheel ongevaarlijk, blijkt uit gepubiliceert door avrotros radar, want in die barbecue rook zitten ook kankerverwekkende stof koolwaterstof (PAK), die je ook kan opnemen door je huid, dus is het zeker niet aan te raden elke dag te barbecue’en

PAK’s kunnen ook ontstaan door het frituren, vooral als je de frituurvet niet vaak genoeg ververst, of als je het niet warm genoeg maakt, deze stof kan ook ontstaan als je iets verbrand terwijl je aan het frituren ben, dit is waarom je bijvoorbeeld, bij aardappel producten, ze niet bruin wil frituren, maar wel goud-geel.

Het is wel duidelijk dat deze rookgassen inademen, of er in staan voor een langere tijd niet good voor je longen is, maar of dit direct tot longonsteking kan lijden, is onbekend.

Hoe komen PAKs nou terecht in de rook, of zelfs het vlees?, dit gebeurt door dat het vet van het vlees op de kolen beland, waardoor het dus verbrand, en dit produceert dan PAKs, deze rook trekt dan in het vlees, waardoor die PAKs dus ook terecht komen in het vlees.

Wat voor risico stellen deze PAKs nou eigenlijk?, Vraag je je mischien af, maar PAKs stellen eigenlijk niet zo’n groot risico, zo lang als je niet te veel van ze binnen krijgt, zijn ze (relatief) schadeloos. Maar het inademen van PAKs verhoogt de kans op longkanker.

(C) Creative Commons: https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Naphthalene-3D-balls.png

Bronnen:
https://radar.avrotros.nl over bbq
https://www.gezondheidsnet.nl over bbq.
Wikipedia over Pak’s