19 maart 2024

De gevolgen van smeltende ijskappen: wat staat ons te wachten?

Waar moet je aan denken bij de gevolgen als de ijskappen smelten?

gevolgen als de ijskappen smelten

Background photo created by xamtiw - www.freepik.com

Wat zou er gebeuren als de ijskappen smelten en wat zijn de gevolgen als de ijskappen smelten? Dit artiekel legt dat uit en wat als dezeespiegel stijgt. Ook naar aanleiding van het artiekel “gat in de ozonlaag” door lezers.

Als de ijskappen smelten, zou natuurlijk, de zeespiegel stijgen. Maar wat betekent dat voor Nederland..?, op dit moment, Betekent dit niet heel veel, doordat het zo sloom is.. maar in de toekomst, is dat mischien anders. Hoe dan ook zijn er gevolgen als de ijskappen smelten.

Wat doet het smelten de ijskappen?

De ijskappen smelten, heel sloompjes, door de verwarming van de aarde. Waardoor dus de zeespiegel omhoog gaat. Een paar milimeter elk jaar, Terwijl dit niet veel lijkt, is het wel dringend, en moet de mens er wel voorzichtig mee om gaan, want het word steeds meer. waardoor stukken land de zee in zinken. Ook verliezen veel dieren dan hun levensgebieden.

Waardoor smelten die ijskappen dan?

De ijskappen smelten steed sneller, maar waarom smelten ze dan?, nou. Dat heeft te maken met het broeikas effect, waardoor de aarde opwarmt, doordat de warmte die normaal van onze planeet af gestoot zou worden, weer terug komt door een laag CO2, en zee-ijs reflecteert veel zonlicht. Als zee-ijs smelt komt daar donker water voor in de plaats, wat veel minder zonlicht weerkaatst, maar wel veel meer hitte in zich opneemt. waardoor het ijs dus alleen maar sneller smelt.

Andere onderzoeken

Er zijn vele onderzoeken over dit onderwerp, die steeds meer hier over te weten komen, Zoals NASA en het WWF, er word ook constant actie ondernomen om het smelten van de ijskappen en de gevolgen als de ijskappen smelten af te remmen. Er word ook actie ondernomen om het broeikas effect af te remmen, zoals je mischien recent hebt gezien in de nieuws.

Bronnen-
https://wwf.be/nl/nieuws/het-smelten-van-de-ijskappen-en-gletsjers-bedreigt-1-miljard-mensen/#:~:text=Geen%20enkel%20deel%20van%20de,Belgische%20kust%20zal%20getroffen%20worden.
https://www.knmi.nl/kennis-en-datacentrum/uitleg/zeespiegelstijging
https://decorrespondent.nl/10947/hoeveel-zeespiegelstijging-kan-nederland-aan/16952361133488-c5ceac77
https://www.urgenda.nl/themas/klimaat-en-energie/klimaatvragen/waarom-smelt-het-ijs/#:~:text=Het%20zit%20zo%3A%20zee%2Dijs,aarde%20verder%20opwarmen%2C%20et%20cetera.