Wat is de Andromedanevel als buurman voor ons.

Shaihulud D. D. / CC BY-SA (https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0)

nl flag
en flag
fr flag
de flag
Polly Translate

Wat is de Andromedanevel?

De andromedanevel is een spiraalvormig sterrenstelsel, die heel erg lijkt op die waar de in zit, de melkweg. Alleen is de andromedanevel, vele keren groter dan ons melkweg stelsel, 2 tot zelfs 3 keer zo groot, de diameter van de andromeda nevel word ook geschat op 250’000 lichtjaar, grappig genoeg is de andromedanevel ook deel van het sterrenbeeld, “Andromeda”.

Hoe ver weg is de Andromedanevel?

De Andromedanevel is, geschat op ongeveer 2,54 miljoen lichtjaar weg van onze planeet, wat we dus kunnen omzetten naar kilometers, 1 lichtjaar = 9,46 biljoen kilometer. Dus dan is de afstand in kilometer 2’540’000 x 9,460.000.000, dus de Andromedanevel is 2.40284e+16 kilometer weg van de aarde.

Lees meer over lichtjaar in dit artikel: https://www.natuurwetenschappen.nl/2013/09/18/snelheid-van-het-licht-en-telescopen/ of https://www.natuurwetenschappen.nl/2004/07/08/als-je-sneller-als-het-licht-gaat/

Hoe is de Andromedanevel opgebouwen?

De Andromedanevel is opgebouwt, netzoals de melkweg, uit heel veel van dezelfde stoffen, er zitten veel nevels en stofwolken in, ook zijn er heel veel sterren in, die intotaal 90% van het licht in de hele stelsel produceert. Hierdoor is de van de Andromedanevel 300 tot 400 miljard keer zo groot als onze zon.

Giuseppe Donatiello / CC0

Al met al is de nevel mooi voor ons om naar te kijken; maar geen ‘gezellige buur’, daar staat huh te ver van ons vandaan!