debiet
Hoe kan je het debiet berekenen bij het melken van een koe?
Dit is niet zomaar in formule te zetten, omdat……..
Bij het machinaal melken van koeien spelen meerdere factoren mee om de hoeveelheid melk per minuut te berekenen. In principe geldt dit ook als een kalf bij de koe drinkt.
Elke koe is weer anders, en zoals men dat in de volksmond noemt laat de ene koe de melk ‘gemakkelijker schieten’ als de andere koe. Per puls komt er dus meer melk vrij als de koe het gemakkelijk laat schieten. Ook speelt de factor van het vacuum ( onderdruk ) van de melkmachine mee. Vroeger molk men met een onderdruk van 38 kPa terwijl men tegenwoordig op een onderdruk van ongeveer 44 kPa zit. ( Te veel onderdruk geeft uierbeschadiging.) Verder is het ook van groot belang hoe de melkmachine afgesteld is op het aantal werk- en rustslagen. Dit varieert ook per boer. Algemeen zit men op ongeveer 60 werkslagen en 40 rustslagen per minuut. En dan heb je ook nog dat als een koe bijna ‘leeg’ is er natuurlijk veel minder melk wordt gegeven dan wanneer de koe op het punt staat om gemolken te worden. Dit alles samen met de tijd die tussen de keren dat er gemolken wordt ( in principe bij 2 keer daags melken 12 uur en bij 3 keer daags melken 8 uur) maakt het zeer moeilijk om een vastgesteld debiet te krijgen bij het melken van koeien.
Je kunt het debiet gemakkelijk bereken door de hoeveelheid afgegeven melk in een bepaalde tijdseenheid te berekenen. Dus in het geval van een enkele koe: melkdebiet = aantal liters/ minuut. Maar zoals je weet bestaat een uier uit 4 gedeelten ( kwartieren genaamd) die elk ook weer een verschillend melkdebiet hebben. In de moderne melkerij wordt 2 keer per jaar elke koe gemeten op de melkhoeveelheid per kwartier van de uier. Een controleur sluit een flowmeter aan op elke speen en kan zo dus meten hoeveel deze koe dus geeft. Deze gegevens worden opgeslagen en kunnen van dienst zijn voor de boer om de minder rendabele koeien weg te doen en zijn ook van belang voor eventuele nageslacht om mee door te fokken. Ook van elke stier worden de nakomelingen gemeten op melkproduktie enz. De stier met nakomelingen met de beste resultaten wordt dus dekstier. Tegenwoordig alleen in een K.I. station dus.