22 november 2024

negatieve effecten van TL verlichting





negatieve effecten van TL verlichting

IK werk als afd chef op een socialewerkplaats en volgend jaar gaat er nieuwbouw van start.
Mijn vraag is, wat er bekend is over de negatieve effecten van TL verlichting en of er alternatieven zijn.

Alvast bedankt voor de moeite
Groeten
Kees.

Jazeker, er zijn alternatieven. Lees meer………….. 

Philips TL 5 Type

Ik wil natuurlijk geen reclame maken, maar dat doe ik toch.


Philips heeft een compleet nieuwe lijn in verlichting opgezet op het gebied van kantoor en werkplaats. Zoals je hierboven ziet is het nog een mooi ontwerp ook. We hebben ze minder gezien. Philips TL 5 lampen werken met een hoge frequentie, zodat de ogen de flikkering niet meer kunnen waarnemen. Dit geeft al veel beter licht dan de conventionele TL lampen. Je moet het zien als de “ouderwetse” TV met 50 Hz, tot de 100Hz die al een flinke verbetering was. (stiller beeld) Deze TL 5 werken met een nog hogere frequentie van 400 Hz. En er komt nog bij dat de licht frequentie ook nog is bij te stellen naar behoefte. Ik bedoel dan de licht warmte, je weet wel al die verschillende nummers die op de TL buizen staan. 


Zoals je zelf al aangeeft is het heel belangrijk goed licht te hebben, de ene mens is de andere niet. Maar het is bekend dat vooral tijdens de wintermaanden mensen stress kunnen oplopen door langdurig verblijf in verkeerd licht. In de ogen heeft de mens een soort lichtcensor zitten. Deze meet de hoeveelheid licht die per dag binnen komt.  Zie verder hoe dit precies gaat. Vroeger in de oertijd heeft dit veel invloed gehad op ons. Wanneer krijgen we dan minder licht? Tijdens de wintermaanden, het zonnetje doet zijn best niet zo. Wat gebeurd er namelijk als we minder licht krijgen? Er worden bepaalde hormonen minder aangemaakt, waardoor we geneigd zijn wat minder actief te zijn, minder seks enz. In de oertijd was dit natuurlijk heel goed. 


We spaarde energie, en deden minder aan seks. Dit heeft natuurlijk alles te maken met overleven in die tijd. Kijk als je tijdens de wintermaanden een kind verwekt zal dit pas negen maanden later ter wereld komen. In de herfst! Deze baby’s gingen dus alweer snel de kou en nattigheid tegemoet. Met daardoor minder overleving kansen. Baby verwekt in de zomer…………. juist begin van de lente dus. Zodat deze zo lang mogelijk in de warme maanden konden overleven.


Deze tijden zijn voorbij, maar ons lichaam doet hier nog steeds een beetje aan mee, de ??n meer dan de ander. Het is dus goed in de wintermaanden voldoende licht te krijgen, en betreft de seks, ja het maakt niet meer uit. Gewoon warme kleren aan. Er bestaan zelfs speciale licht bakken voor mensen die aan de wintermaanden depressie lijden. Deze gaan dan bijvoorbeeld iedere dag twee uur voor deze lichtbak zitten, en peppen zo hun gemoed weer op.


wat zijn de simptonen:



  • een verstoord slaappatroon
  • een verstoord eetpatroon en
  • een depressief gevoel waar geen aanwijsbare reden voor lijkt te zijn

Licht komt via de pijnappelklier chemische processen in de hersenen. De stoffen die daar aangemaakt worden regelen onze biologische klok. Zo’n stof is bijvoorbeeld melatonine. Iedereen maakt dat ’s avonds aan, je wordt er slaperig door. Winterdepressiepati?nten maken deze stof overdag al in grote hoeveelheden aan. Het melatoninegehalte heeft weer effect op het serotoninegehalte. Serotonine is de stof die het gevoel van welbevinden regelt. Omdat serotonine door het lichaam wordt opgebouwd uit koolhydraten zal een tekort aan serotonine ertoe leiden dat het lichaam om meer koolhydraten gaat vragen, en men dus veel meer koolhydraatrijk voedsel gaat eten dan ‘normaal’. Dat kan op zich ook weer vermoeidheid veroorzaken en is niet toereikend om het serotoninetekort aan te vullen. Je komt in een soort vicieuze cirkel. Onder dit soort omstandigheden komt de neiging op om als het ware in ‘winterslaap’ te gaan, je terug te trekken in het donker.
Licht regelt het dag- en nachtritme, de biologische klok. Denk bijvoorbeeld aan het verschijnsel jet-lag, waarbij dat ritme door de war gegooid wordt. Zoiets gebeurt ook in een winterdepressie. Er wordt gedacht dat winterdepressiepati?nten extra veel licht nodig hebben om de biologische klok goed te regelen.


De zogenaamde lichtbakken hebben een intensiteit van 10.000 lux, in vergelijking met normale kamerverlichting van 500 lux. Ook wordt met lichtbakken het volledige zonne spectrum gemaakt. 



    Hij zei licht en er was…………..


    Martin