29 maart 2024

Hallo,

Ik heb even een vraagje. Ik heb het over de zuil van volta voor mijn sectorwerkstuk. NU heb ik ook een hoofdstuk over:’hoe reageerde de bevolking op volta’. Ik kan dit alleen nergens vinden! Kunnen jullie mij misschien hierbij helpen?

Alvast bedankt,
Groetjes Anouck


De natuurkundige (graaf) Alessandro Volta staat voornamelijk bekend als de maker van de eerste elektrische batterij, de voltazuil. Volta was hoogleraar aan de universiteit en hij bleef zijn hele leven experimenteren. De eenheid van elektrische spanning, de volt, is naar hem vernoemd. Vanwege zijn werk op het gebied van elektriciteit werd Volta door Napoleon tot graaf verheven.

Volta deed onderzoekingen op verschillende gebieden van de natuurkunde, maar vooral op het gebied van de elektriciteit. In 1777 vond hij de elektroscoop (instrument voor het meten van elektrische ladingen) uit, in 1795 de elektrische plaatcondensator. Van 1792 tot 1796 onderzocht hij uitvoerig het door Luigi Galvani aan de poot van een kikker ontdekte verschijnsel van de samentrekking van een vochtige dierlijke spier bij aanraking met metalen. Dit onderzoek leidde tot de belangrijke gevolgtrekking dat elektriciteit opgewekt kan worden door aanraking tussen geleiders van verschillende samenstelling: de spanningreeks van Volta. Het voerde hem tot de constructie van het eerste galvanisch element, het volta-element, bestaande uit een koperen en een zinken plaat gescheiden door een in een zoutoplossing gedrenkte vochtige doek. De bronspanning bedroeg 0,8 V. Door een aantal van zulke elementen opeen te stapelen, verkreeg hij de voltazuil, de eerste praktisch bruikbare spanningsbron, waarmee een tamelijk constante elektrische stroom kan worden verkregen. In 1800 deed hij hiervan mededeling aan de Royal Society.


In de eerste helft van de 19de eeuw heeft de zuil van Volta de studie van elektriciteit en o.a. de ontwikkeling van de telegrafie sterk gestimuleerd. Volta heeft ook het begrip elektrische stroom ingevoerd, dat echter pas door de geschriften van Andr? Marie Amp?re in algemeen gebruik kwam.


***arjen***


Bron: encarta